Bieten Bladziekten

Bladschimmelziekten: De evolutie van de Cercospora

Terwijl het afwisselend weer zich voortzet, breidt de Cercospora-infectie zich verder uit. De gunstige weersomstandigheden zorgen ervoor dat nagenoeg in alle percelen in het waarschuwingsnetwerk de eerste symptomen zichtbaar zijn. Wij raden aan om vanaf de eerste Cercospora-vlekken te behandelen. Het observeren van het loof is daarom belangrijk. Door 50 willekeurig gekozen bladeren in het veld te bekijken op de aanwezigheid van symptomen kan er worden nagegaan of er moet ingegrepen worden of niet.

Daarnaast heeft meer dan 30% van de percelen de tweede behandelingsdrempel bereikt, en dit in verschillende regio’s. De eerste drempel wordt bereikt vanaf de aanwezigheid van levende Cercospora (met zwarte punten in het midden van de vlek) op 1 van de 50 bladeren, de tweede drempel echter wanneer er 5% (3 op 50 bladeren) symptomen hebben.

Bovendien werd er in Bitsingen ook een bietenperceel gemeld die de drempel voor roest had bereikt (meer dan 15% van de bladeren vertoonde een aantasting).

De drempels voor de vier belangrijkste ziekten zijn als volgt:

  • Cercospora: maximum 5% aangetaste bladeren voor de eerste behandeling, 5% aangetaste bladeren voor de volgende behandelingen.
  • Ramularia: 5% aangetaste bladeren.
  • Witziekte en roest: 15% aangetaste bladeren.

U kunt de evolutie van bladziekten volgen via de kaart.

Link naar kaart bladziekten: juli-augustus 2024: “waarnemingen bladziekten”(bieten)

Voor de juiste keuze van behandelen, verwijzen we u naar onze aanbevelingen.

Op onze website kunt u ook een gebruiksklare lijst terugvinden van de toegelaten fungiciden.