Na enkele dagen met krachtige wind, moet men nagaan of de reeds geplaatste Toptex dekzeilen nog voldoende vastzitten. Zorg er ook voor dat de dekzeilen voldoende aangespannen zijn en blijven om een maximale afstroming van het regenwater toe te laten. Dekzeilen die in de wind wapperen beschermen de bietenhoop niet.
Indien dekzeilen niet mechanisch bevestigd worden met een schijf aan de basis van de hoop, moet men voldoende ballast gebruiken om ze perfect tegen de oppervlakte van de hoop te houden. De ballast (banden, zandzakken, paletten, …) kan ook aan het dekzeil gehecht worden met klittenband van het type Velcro (zeer efficiënt systeem, dit beperkt de bewegingen door de wind). De ballast kan ook onderling verbonden worden over het dekzeil over de breedte van de hoop. Gebruik in dit geval geen te fijne koorden die een bevroren Toptex kunnen doorsnijden!
Opgelet, gebruik nooit grond als ballast. Bij vorst zal het zeer moeilijk zijn om de Toptex dekzeilen te scheiden van de bevroren grond.
Het heeft absoluut geen zin en het is niet aanbevolen om vanaf nu reeds de bietenhopen af te dekken met jupettes of plastiek dekzeilen (zwarte dekzeilen).
De zwarte plastiek dekzeilen zijn enkel aanbevolen in geval van strenge vorst en polaire wind. Zij zijn bedoeld om de indringing van vorst in de hoop te beperken. Plastiek dekzeilen die nu worden geplaatst, in afwezigheid van vorst, beperken in hoge mate de verluchting van de hoop. Zij bevorderen de opstapeling van vocht en warmte in de hoop en bevorderen dus ook de snellere ontwikkeling van bewaarschimmels, vooral voor de hopen die later moeten geleverd worden.
Daarentegen bevestigt het gebruik van Toptex dekzeilen bij regenweer en voor een periode van minstens 10 tot 15 dagen elk jaar een reële verbetering van de vermindering van de grondtarra vervoerd bij het gebruik van siloreinigers bij bietenhopen.
Meer informatie is beschikbaar op de website van het KBIVB.