Zaad

Kwaliteit van het bietenzaad gekocht in 2016

Indien u nog zaad over heeft van vorig jaar (2016), en zelfs indien dit bewaard werd in dozen en hermetisch afgesloten zakken, op een droge plaats, beschermd tegen vocht, denk eraan om de kiemkracht te controleren alvorens het te gebruiken. Bewaar het etiket met daarop de code van het zaadlot. Een eenvoudige test om de kiemkracht te bepalen, wordt hieronder beschreven.
Zaai een honderdtal zaden op 2 cm diepte in een vrij grote rechthoekige bak, gevuld met potgrond. De bak wordt bewaard aan een constante temperatuur van 10-12°C (maximum 15°C) en regelmatig bevochtigd. Bepaling van gekiemde zaden doet u na 15 dagen (zaden die na 20 dagen kiemen mogen in geen geval meegeteld worden). Men moet in deze omstandigheden ten minste 80% gekiemde plantjes hebben om de zaadpartij te behouden. Meng geen zaad van 2016 met nieuw zaad van 2017 in uw zaai-elementen zonder deze test uit te voeren. Indien u besluit ze toch te gebruiken, hou dan deze zaden om uw zaai te beëindigen in plaats van ze te gebruiken bij de eerste zaai.